Hypnotherapie: iets anders dan mysterie en entertainment. 

Als je aan hypnose denkt zie je slapende mensen op stoelen op een podium en iemand die kakelend als een kip rondscharrelt? Dan heb je het over showhypnose, wat niks te maken heeft met hypnose voor therapiedoeleinden.

Soms denken mensen dat hypnose iets heel mysterieus is, waarbij je wordt gemanipuleerd of in slaap valt. Het kan zijn dat het occult lijkt, iets magisch. Dit is echter niet het geval.

Wat is hypnose dan wel?

Hypnose is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men diep ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp.

En hypnotherapie?

Bij Hypnotherapie wordt de cliënt met verschillende oefeningen in een staat van diepe ontspanning gebracht, terwijl hij volledig bij bewustzijn is en alles om zich heen registreert. Daarom denken mensen bij de eerste sessie ook bijna altijd dat ze niet in hypnose waren. Toch zorgt deze diepe staat van ontspanning ervoor dat de therapeut toegang krijgt tot het onderbewustzijn van de cliënt en hij hier de door de cliënt gewenste veranderingen aan kan brengen. Want in ons onderbewustzijn liggen ons gedrag en onze gewoontes opgeslagen.

Zelf de controle houden

Maar de suggestie (de verandering) werkt alleen als het de principes van de cliënt niet in de weg staat. Het is dus niet zo eng als het lijkt: de cliënt behoudt de controle, altijd. Wat zij/hij zelf wilt staat voorop. Is de cliënt het niet eens met wat de therapeut zegt kan zij/hij te allen tijde de ogen openen en de sessie beëindigen.

Voorbeeld: stoppen met roken

Als voorbeeld nemen we iemand die wil stoppen met roken: waarschijnlijk heeft de persoon al meerdere pogingen gedaan om te stoppen met roken. Want ja, ons bewustzijn weet natuurlijk dat roken duur en ongezond is, ook dat men stinkt en het niet bevorderend is voor je conditie. Toch lukt het niet om te stoppen omdat roken als gedrag zich jaren kon manifesteren in ons onderbewustzijn en ons onderbewustzijn heeft bij gedragsveranderingen altijd het laatste woord. Dus ook al wil de persoon bewust stoppen met roken zegt het onderbewustzijn steeds weer hoe gezellig roken toch eigenlijk is, samen met vrienden bij een glas bier.

De kritische Factor

Tussen bewustzijn en onderbewustzijn in staat de kritische factor. Deze laat nieuwe informatie en dus gedragsverandering van het bewustzijn naar het onderbewustzijn vloeien maar alleen als het nieuwe gedrag met het opgeslagen gedrag in het onderbewustzijn matcht. Hypnotherapie omzeilt deze kritische factor, zodat een gedragsverandering direct in het onderbewustzijn gemanifesteerd kan worden. Zodra het gedrag in het onderbewustzijn gemanifesteerd is, wordt het nieuwe gedrag als waar aangenomen. De roker is binnen een sessie tot niet-roker verandert.

Directe hypnose

We noemen deze vorm van therapie directe hypnose. Waar psychotherapie het veranderwerk in verhalen verpakt en het maanden kan duren voordat de verandering tot je onderbewustzijn door dringt, lukt het met directe hypnose meestal binnen één sessie de suggestie voor je onderbewustzijn aanneembaar te maken. Dit is toepasbaar bij onder meer stoppen met roken, arachnofobie, hoogtevrees, vliegangst, nagelbijten, migraine, prikkelbare darm syndroom en nog veel meer.

Slagingskans

De waarschijnlijkheid dat hypnotherapie bij een probleem uitkomst kan bieden is vele malen groter als dat het niet help. En het grote voordeel is: baat het niet dan schaadt het niet. Aan hypnotherapie zijn geen bijwerkingen verbonden. Of het helpt, of alles blijft zoals het is.

Nu je weet wat hypnotherapie is, kun je je voorstellen dat het een ontzettend krachtig middel kan zijn.